Hiske Kamminga   

Als ik door de natuur wandel, de mensen om mij heen observeer, dan besef ik hoe bijzonder het leven op deze aarde is. Het is wonderlijk hoe alles ontstaat en vergaat, hoe mooi de dingen zijn of juist lelijk, of beiden tegelijkertijd. 

In de natuur vind ik veel metaforen om menselijke processen te kunnen verbeelden. Een vlinder die zich ontpopt, de seizoenen die komen en gaan en weer komen. Planten die groeien, bloemen die openbloeien.

Ik geniet van de kleuren en vormen als ik met mijn camera op pad ben. Het liefst in het bos of aan het strand of in een ander land, waar alles anders geurt en kleurt.

Met mijn fotokunst en herinneringskunstwerken wil ik het mooie nog mooier maken. Net als muziek of als een gedicht kan kunst troost bieden en rust brengen. Door foto's te maken en vervolgens laag over laag foto's over elkaar heen te leggen ontstaat er een nieuwe dimensie. Die verrassing in het maakproces is elke keer weer fijn. 

Ik werk intuïtief. Ik begin met een enkel beeld en zoek daar steeds nieuwe beelden bij. En op een goed moment is het beeld af. Meestal is een fotokunstwerk opgebouwd uit 5 of soms wel 25 foto's. Van elke foto weet ik waar die is genomen en dat brengt dus ook herinneringen omhoog. Dat geldt ook voor de persoon die zijn eigen foto's door mij laat verwerken tot een herinneringskunstwerk.

 

Als ik een herinneringskunstwerk maak van dierbare foto's van iemand leer ik die persoon echt een beetje kennen. Dat persoonlijke contact daar houd ik van. Mensen zijn altijd blij met het resultaat wat in afstemming met hen ontstaat. Dit geeft mij veel voldoening.

 

Door mijn opleiding en werkervaring in het maatschappelijk werk ben ik gewend om over moeizaamheden te praten met mensen. Door ziekte moest ik tot mijn grote verdriet met dat werk stoppen. Inmiddels ben ik bezig met een opleiding tot Natuurcoach en ben ik weer fijn met mensen aan het werk (www.NatuurBeGrip.nl)

In de tijd ziek thuis heb ik mijn eigen unieke werkwijze kunnen ontwikkelen in het maken van fotokunst.

Echt heel fijn hoe dat is ontstaan en zich nog steeds verder ontwikkelt.

Ook kan ik voor bedrijven van meerwaarde zijn door mijn achtergrond en levenservaringen. Ik ben iemand die graag snel tot de kern komt, mensen goed kan lezen, en datgene wat speelt in op creatieve wijze in een beeld kan vatten.

Met mijn oog voor details en antennes voor de sfeer die ergens is, kan ik een mooi sfeerportret creëren van locaties en bedrijven.